Operační program Zaměstnanost

Operační program Zaměstnanost spadá pod Ministerstvo práce a sociálních věcí. Svým zaměřením řeší čtyři základní věcné prioritní osy, které pokrývají problematiku podpory zaměstnanosti, rovných příležitostí žen a mužů, adaptability zaměstnanců a zaměstnavatelů, dalšího vzdělávání, sociálního začleňování a zefektivnění veřejné správy a veřejných služeb, sociálního začleňování a veřejné správy. S ohledem na způsobilost výdajů financovaných z Evropského sociálního fondu podporuje tento program intervence nehmotného charakteru.

 

Rok 2018

MAS MOST Vysočiny vyhlásila v rámci Zaměstnanosti v prvním kole čtyři výzvy: Podporu zaměstnanosti (alokace 8.562.000 Kč.), Prorodinná opatření (2.000.000 Kč), Sociální služby (1.250.000 Kč) a Sociální podnikání (1.500.000 Kč). V prorodinných opatřeních, zacílených na rodiče malých dětí a jejich návrat do zaměstnání, komunitní centra, příměstské a dětské tábory, nebyla podána žádná žádost o podporu. V rámci sociálních služeb měly být řešeny mimo jiné problémy jako místní nedostupnost sociálních služeb, nedostatečná podpora služeb určených pro pečující osoby, neuspokojená poptávka po terénních sociálních službách, nedostatečná podpora domácí paliativní péče a sdílené osoby. Podporovány by byly pouze aktivity, které mají přímý dopad na cílové skupiny, tj. aktivity zaměřené na přímou práci s cílovými skupinami. Nebyly přijaty žádné žádosti.

Sociální podnikání si klade za cíl podporu vzniku nových a rozvoj existujících podnikatelských aktivit v oblasti sociálního podnikání – tzv. integrační sociální podnik a environmentální sociální podnik. Zahrnuje podnikatelské aktivity prospívající společnosti a životnímu prostředí. Vytváří pracovní příležitosti pro osoby se znevýhodněním na trhu práce a hraje důležitou roli v místním rozvoji. Zcela zásadní je zapojení lokálních aktérů do činnosti sociálního podniku. Nebyla podána žádná žádost o podporu.

V Podpoře zaměstnanosti bylo podáno sedm projektů. Finanční alokace činila 8,5 milionu korun, požadovaná dotace přesáhla 10 milionů korun. Po jednání Výběrového orgánu byl jeden projekt zařazen do zásobníku projektů a posléze žadatel ukončil administraci. Šest projektů, v současné době již ve fázi podávání Zpráv o realizaci, bylo zaměřeno na vybudování zcela nového pracovního místa s náplní práce jako údržba zeleně, komunikací, obecního majetku a další. Podmínkou úspěšnosti projektů byla dobře zvolená cílová skupina a další práce s ní v podobě postupného vzdělávání.

Ve druhém kole vyhlášené výzvy Podpora zaměstnanosti byly podány tři projekty, zacílené na pracovní místo pracovníka Mikroregionu pro GDPR, pracovní místo podnikatelského subjektu a jedno pracovní místo pro obec. Výběrový orgán doporučil k realizaci dva ze tří projektů.

Do druhé výzvy na Prorodinná opatření byl podán jeden projekt. Týkal se dětské skupiny. Přidělená dotace je milion osm set šedesát tisíc korun.

 

Rok 2019

Pro rok 2019 byly ze strany ŘO stanoveny čtyři termíny vyhlášení výzev. MAS MOST Vysočiny se rozhodla po získaných zkušenostech a ohlasech z území (absenci zájmu ze strany žadatelů) další výzvu v Sociálních službách nevyhlašovat a zažádat o převedení alokace do Podpory zaměstnanosti. Zde evidujeme trvající největší zájem stran žadatelů.

V minulém roce přidělilo MPSV místním akčním skupinám na základě čerpání alokace další finanční zdroje. Pokud se tak stane i u nás, rádi bychom vyhlásili další výzvy jak v Zaměstnanosti, tak v Prorodinných opatřeních. Na září plánujeme vyhlásit výzvu na Sociální podnikání.

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí